Κυριακή 23 Αυγούστου 2009

Ποτό και οδήγηση ποτέ μαζί... Don't drink and drive.... ever!

Η αλκοόλη είναι ένα κατευναστικό ναρκωτικό το οποίο μειώνει τα αντανακλαστικά και τις λειτουργίες του εγκεφάλου, ιδιαίτερα όταν ένας οδηγεί υπό την επήρεια της αλκοόλης.

Η διαδρομή της αλκοόλης στο ανθρώπινο σώμα:

Όταν ένα άτομο καταναλώσει αλκοολούχα ποτά όπως μπύρα, κρασί, λικέρ κ.λ.π, το υγρό περνά γρήγορα από το στόμα, στο στομάχι και τελικά στο λεπτό έντερο. Μέρος της αλκοόλης απορροφάται από τους βλεννογόνους της στοματικής κοιλότητας και του στομάχου. Το υπόλοιπο απορροφάται από τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου και μεταφέρεται στο αίμα.

Επίσης, εάν κάποιος έχει καταναλώσει τροφή που περιέχει λίπος, όπως τυρί, κρέας, πρωτεΐνες, αμυλώδη, φιστίκια, το έντερο χρειάζεται ένζυμα για το μεταβολισμό αυτών.

Η αλκοόλη δεν έρχεται σε άμεση επαφή με τα τοιχώματα του λεπτού εντέρου. Έτσι η απορρόφηση της αλκοόλης γίνεται πιο δύσκολη και χρονοβόρα.

Καθώς το αίμα περνά από τα από τα τριχοειδή αγγεία των τοιχωμάτων του δωδεκαδάκτυλου παραλαμβάνει την αλκοόλη μαζί με άλλα θρεπτικά στοιχεία. Από εκεί περνά στο συκώτι όπου μέρος της αλκοόλης συνεχώς αποβάλλεται και διασπάται.

Από το συκώτι το αίμα πηγαίνει στην καρδιά και από εκεί στους πνεύμονες κ.λ.π. και τελικά μέσω των αορτών σε όλο το σώμα. Όταν η αλκοόλη φτάσει στον εγκέφαλο μειώνει /καταστέλλει τις λειτουργίες του και προκαλεί την μέθη.

Το αίμα μεταφέρει την αλκοόλη και στους πνεύμονες. Σταδιακά το 95% της αλκοόλης αποβάλλεται από το συκώτι. Το 5% με τα ούρα, αναπνοή και από το δέρμα, ιδρώτα. Στο συκώτι αποβάλλεται χημικώς ως διοξείδιο του άνθρακα, μέσω ων πνευμόνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου