Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Οδήγηση σε βρεγμένο δρόμο...




Αυτές οι συμβουλές θα προσφέρουν ασφάλεια σε εσάς και τους συνεπιβάτες σας σε βρεγμένο δρόμο.

1. Ελέγχετε συστηματικά τα ελαστικά σας...

Ελέγχετε πάντα τα ελαστικά σας πριν βγείτε στο δρόμο. Βεβαιωθείτε ότι κάνετε την παρακάτω τυπική συντήρηση: Διατηρείτε τα ελαστικά σας σωστά φουσκωμένα. Η σωστή πίεση αέρα για τα ελαστικά σας προσδιορίζεται από τον κατασκευαστή του οχήματος και μπορείτε να τη βρείτε στο άκρο της πόρτας του οχήματος, το στύλο της πόρτας, και το πορτάκι της θήκης ή το πορτάκι των καυσίμων. Αναφέρεται επίσης στο εγχειρίδιο χρήστη. Ο αριθμός που αναφέρεται στο πλαινή όψη του ελαστικού δεν είναι η προτεινόμενη πίεση αέρα-είναι η μέγιστη πίεση αέρα του ελαστικού. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση αέρα του ελαστικού σας τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Ελέγξτε το βάθος πέλματος τών ελαστικών. Το κανονικό βάθος πέλματος σας βοηθά να αποφεύγετε την πλαγιολίσθηση και την υδρολίσθηση.

2. Ελαττώστε ταχύτητα.

Καθώς πέφτει η βροχή, αναμειγνύεται με ρύπους και λάδι στο οδόστρωμα, δημιουργώντας ιδανικές συνθήκες ολισθηρότητας. Ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε την ολίσθηση είναι να ελαττώσετε ταχύτητα. Η οδήγηση με μικρότερη ταχύτητα επιτρέπει την μεγαλύτερη επαφή του πέλματος με το δρόμο, πράγμα που οδηγεί σε καλύτερη πρόσφυση.

3. Μάθετε πώς να ανακτήσετε τον έλεγχο μετά από μια ολίσθηση.

Η ολίσθηση μπορεί να προκύψει ακόμη και στους προσεκτικότερους οδηγούς. Αν το αυτοκίνητό σας γλιστρήσει θυμηθείτε να μην πατήσετε απότομα τα φρένα. Μην πατάτε επαναλαμβανόμενα τα φρένα αν έχετε σύστημα φρένων κατά του κλειδώματος των τροχών (ABS). Αντί για αυτό εφαρμόστε έντονη, σταθερή πίεση στα φρένα και οδηγείστε προς την κατεύθυνση της ολίσθησης.

4. Κρατάτε απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο.

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου - τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι - καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά ότι τα φώτα πορείας τους, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά. Η απόσταση φρεναρίσμος στο βρεγμένο είναι 3 φορές μεγαλύτερη από ότι σε στο στεγνό.Αφού απαιτείται μεγαλύτερη απόσταση για το φρενάρισμα, είναι σημαντικό να μην κολλάτε στον μπροστινό σας. Κρατήστε κάτι περισσότερο από την απόσταση δύο αυτοκινήτων μεταξύ του αυτοκινήτου σας και του προπορευόμενου οχήματος.

5. Οδηγείτε στα ίχνη ενός προπορευόμενου αυτοκινήτου.

Αποφύγετε τη χρήση των φρένων σας. Όποτε είναι δυνατό ελαττώστε ταχύτητα παίρνοντας το πόδι σας από το γκάζι. Ανάψτε τα φώτα πορείας σας ακόμη και σε συνθήκες ελαφριάς βροχόπτωσης. Δεν βοηθούν μόνο να έσας να βλέπεται το δρόμο, αλλά βοηθούν και τους άλλους οδηγούς να βλέπουν εσάς. Ανάβετε τα φώτα πορείας σας ώστε είστε αντιλυπτοί από τα οχήματα που σας ακολουθούν.

6. Προετοιμαστείτε για το ταξίδι σας.

Η οδήγηση στη βροχή απαιτεί προσεκτική χρήση όλων των κύριων σημείων ελέγχου - τιμόνι, συμπλέκτη, φρένα και γκάζι - καθώς και μεγαλύτερο περιθώριο ασφάλειας για πιθανά λάθη και έκτακτες περιπτώσεις. Όταν ξεκινάτε ένα ταξίδι με βροχή, τα παπούτσια σας θα είναι βρεγμένα και θα γλιστράνε εύκολα από τα πεντάλ. Τρίψτε τις σόλες στο πατάκι του αυτοκινήτου πριν βάλετε μπροστά τον κινητήρα. Όλοι οι αυτοκινητιστές θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά ότι τα φώτα πορείας τους, τα πίσω φώτα, τα φώτα φρένων και τα φλας δουλεύουν κανονικά.

7. Μάθετε πώς να αποφεύγετε και να αντιμετωπίζετε την υδρολίσθηση.

Η υδρολίσθηση συμβαίνει όταν ο ρυθμός συσσώρευσης του νερού μπροστά από τα ελασικά σας είναι μεγαλύτερος από αυτών που το βάρος του αυτοκινήτων σας είναι ικανό να απομακρύνει. Η πίεση του νερού αναγκάζει το όχημά σας να ολισθένει πάνω σε ένα λεπτό στρώμα νερού που δημιουργείται ανάμεσα στα ελαστικά σας και τον δρόμο. Σε αυτό το σημείο, το αυτοκίνητό σας μπορεί να χάσει πλήρος την επαφή του με τον δρόμο,διατρέχοντας τον κίνδυνο να γλιστρήσετε ή να βρεθείτε εκτός λωρίδας, ή ακόμη και εκτός δρόμου. Για να αποφύγετε την υδρολίσθηση, διατηρήστε τα ελαστικά σας με την σωστή πίεση αέρα, διατηρήστε καλό πέλμα στα ελαστικά σας και αντικαταστήστε τα όταν πρέπει, ελαττώστε ταχύτητα όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος, και μείνετε μακριά από μικρές λίμνες. Δοκιμάστε να οδηγήσετε στα ίχνη ελαστικών από τα προπορευόμενα οχήματα. Αν βρεθείτε να υδρολισθαίνετε, μην φρενάρετε και μην στρίψετε απότομα. Αυτό θα μπορούσε να κάνει το αυτοκίνητό σας να γλιστρήσει. Χαλαρώστε το πόδι σας στο γκάζι μέχρι το αυτοκίνητο να ελαττώσει ταχύτητα και να μπορείτε να αισθανθείτε καλύτερη επαφή με το δρόμο. Αν χρειάζεται να φρενάρετε κάντε το απαλά με ελαφρές επαναλαμβανόμενες κινήσεις. Αν το αυτοκίνητό σας έχει ABS, τότε φρενάρετε κανονικά, ο υπολογιστής του αυτοκινήτου θα προσομοιώσει την επαναλαμβανόμενη κίνηση όποτε είναι απαραίτητο.

8. Αν η βροχή είναι πολύ δυνατή σταματήστε!

Η δυνατή βροχή μπορεί να υπερφορτώσει τους υαλοκαθαριστήρες, αφήνοντας ένα σχεδόν αδιάκοπο κάλυμμα νερού να καλύπτει το παρμπρίζ. Όταν η ορατότητα είναι τόσο περιορισμένη ώστε τα άκρα του δρόμου ή των άλλων αυτοκινήτων να μην είναι ορατά από απόσταση ασφαλείας, είναι ώρα να βγείτε απο το δρόμο και να περιμένετε να κοπάσει η βροχή. Είναι καλύτερα να σταματήσετε σε χώρους στάθμευσης ή άλλες προστατευμένες περιοχές. Αν η άκρη του δρόμου είναι η μόνη σας επιλογή, κάντε όσο πιο άκρη μπορείτε και περιμένετε να περάσει η καταιγίδα. Κρατήστε τα φώτα πορείας σας αναμμένα και ανάψτε τα φώτα κινδύνου (alarm) για να ειδοποιήτε τους άλλους οδηγούς.

9. Οι πρώτες σταγόνες βροχής κάνουν το δρόμο πολύ ολισθηρό.

Οι πρώτες σταγόνες βροχής καθιστούν την οδήγηση εξαιρετικά δύσκολη, καθώς η λάσπη και το λάδι στο στεγνό δρόμο συνδυάζονται με το νερό και σχηματίζουν μια ολισθηρή επιφάνεια Οι οδηγοί είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουν απώλεια ελέγχου και συνιστάται να έιναι εξαιρετικά προσεχτικοί για την πρώτη μισή ώρα μετά την έναρξη της βροχής.

10. Ο συννεφιασμένος καιρός μειώνει την ορατότητα.

Προσέξτε ιδιαίτερα κατά την προσπέραση άλλων οχημάτων.

11. "Στεγνώστε" τα φρένα σας όταν περάσετε μέσα από λιμνάζοντα νερά.

Αν έχετε οδηγήσει μέσα από λιμνάζοντα νερά βάθους ικανού να βρέξουν τα τακάκια των φρένων σας, φρενάρετε απαλά για να τα "στεγνώσετε".

12. Μην οδηγείτε κουρασμένοι.

Σταματήστε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες ή κάθε 150 χλμ για να ξεκουραστείτε.

http://eu.goodyear.com/gr_el/tires/summerrain/drivingtips/ και εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας

Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2009

Don’t run... slow down...


Simple words…pure…coming out from the mouth and heart of a little child...so simple as his eyes and laughter...


And they express, in a parallel way, our worries and anxiety for the unjust loss of so many people...hundreds and thousands of young children on the altar of the highway... in this unjust and illogical sacrifice which we gave the name: Traffic accident.


Don’t run...slow down... slow down mum...slow down dad... slow down...


Don’t run...slow down... slow down my friend, who wants to run faster than the wind...

Don’t run...slow down... slow down my travelling friend, who wants to get there first....


Don’t run...slow down...slow down my young one, who want to compete with your vehicle, the sun...but learn this, that the sun rises and sets... and starts over again with security in his travelling, for thousands of years...

Don’t run...slow down...please slow down... and learn how to take our advice and directions seriously...


And learn how to respect your life... learn how to appreciate this amazing gift... and steer your own directions... your own thoughts and will...your own judgement... your own decisions...


Don’t run, I beg of you, slow down...

Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Τροχαία ατυχήματα : Ο ''ακήρυχτος'' πόλεμος της ασφάλτου...

Όλοι φταίμε...Κι εγώ...κι εσύ...κι πολιτεία...κι η οικογένεια...κι Αστυνομία...και το σχολείο...

Όλοι φταίμε...γιατί πιστεύουμε ότι είμαστε οι έξυπνοι...και παραθεωρούμε την αγωγή και την παιδεία...

Όλοι φταίμε...όλοι...εμείς...που αδιαφορούμε,σε τελική ανάλυση,που χάνονται στην άσφαλτο τόσοι άνθρωποι...

Εμείς,λοιπόν, φταίμε...εμείς οι έξυπνοι...

Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Μακάρι να ήταν έτσι στ' αλήθεια...

Η αγωγή στην κυκλοφορία παραθεωρήθηκε...αφού,βέβαια,και η πραγματική αγωγή που διαμορφώνει χαρακτήρες και προσωπικότητες πέρασε στο περιθώριο...

Όμως,μπορούμε ν' αλλάξουμε και να ξεκινήσουμε μια νέα πορεία,προς όφελος των παιδιών που χάνονται άδικα στην άσφαλτο σ' όλο τον κόσμο...

Και καθημερινά είναι χιλιάδες...και μακάρι να ήταν ψέμα...

Απόσπαση προσοχής... S.O.S. τροχαίο ατύχημα...

Σκεφτείτε,λοιπόν,και αναλογιστείτε ότι σε μιά ελάχιστη στιγμή του χρόνου μπορούν να χαθούν τα πάντα...και συμβαίνει γιατί όλοι υπερεκτιμούμε τις ικανότητές μας...και δεν υπολογίζουμε...και λέμε ότι σε μένα δεν πρόκειται να συμβεί τροχαίο ατύχημα...

Κι όμως συμβαίνει...για μια απλή,αλλά επιπόλαιη κίνηση...έτσι μιλώντας στο κινητό...ή προσπαθώντας να βάλουμε ένα CD...

Μιλήστε,λοιπόν,μιλήστε στους άλλους και εξηγήστε τους κινδύνους...και μάθετε ότι έτσι γίνεστε εθελοντής πρόληψης !

Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009

Κινητό και οδήγηση... Δείτε το βίντεο...

Όλοι λέμε ότι σε μένα δεν πρόκειται να συμβεί...και η πραγματικότητα αποδεικνύει το αντίθετο...και το αποτέλεσμα του είναι το τροχαίο ατύχημα...ίσως σοβαρός τραυματισμός...ίσως η αναπηρία...ίσως ο θάνατος...